dinsdag 23 februari 2016

Wereldoorlog I



WERELDOORLOG I

Bronnen:
- http://www.knack.be/nieuws/boeken/de-groote-oorlog-van-de-wetenschappers/article-review-492051.html
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Eerste_
Wereldoorlog#Sneeuwbaleffect
- http://historiek.net/stille-strijders-ontwikkeling-wetenschap-door-woi/47189/#.VszSA_nhDIU
- http://www.ssew.nl/de-eerste-wereldoorlog-vooruitgang-geneeskunde


De aanleiding van deze oorlog was de moord op Frans Ferdinand, troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije. Deze oorlog is de oorlog tussen twee grootmachten. De geallieerden en de centralen. Een algemene uitleg over deze oorlog kan je terug vinden in dit filmpje van school tv:

http://www.schooltv.nl/video/de-eerste-wereldoorlog-1914-1918-1/ (Een filmpje op maat voor kinderen die in het basis onderwijs zitten) 




Deze oorlog staat ook bekend als de moordende loopgravenoorlog en de grootschalige mensenslachting die plaatsvond aan het Westfrond. Daar is enorm veel literatuur over te vinden. Wat minder bekend is hoe wetenschappers, ingenieurs, artsen ... een verborgen oorlog voerden. De militaire leiders werden ondersteund door meedogenloze wetenschappers die de meest verschrikkelijke wapens - van tanks en mitrailleurs tot vlammenwerpers en bommenwerpers - uitvonden om maar zoveel mogelijk slachtoffers te maken. De rol van de wetenschap blijft in dat opzicht beperkt tot een fenomeen dat moorddadig, vernietigend en negatief was. 

In het boek 'Stille strijders' wil Downing dit beeld nuanceren, door aandacht te geven aan de positieve oorlogsbijdrage van wetenschap en techniek. In de tweede helft van de 19de eeuw werden een aantal cruciale uitvindingen gedaan die latere ontwikkelingen mogelijk maakten: elektriciteit, de interneverbrandingsmotor en de telegraaf. Kapiteitn Philip Journet de la ferté zou de geschiedenis ingaan als de eerste piloot tijdens WO 1. Twee weken na het uitbreken van de oorlog kreeg hij de opdracht vanuit zijn vliegtuig de troepenbewegingen rond Brussel te verkennen. Hij raakte de weg kwijt en landde in Doornik om daar te vragen waar hij was. Na een lekkere maaltijd steeg hij opnieuw op, was weer de richting kwijt en landde op een andere plek om brandstof te kopen. Laat in de namiddag kwam hij op zijn basis terug en bracht verslag uit. De luchtvaart stond nog nergens. De meeste militairen zagen het nut niet in van een vliegkorps. De vliegtuigen rammelende en hadden soms te weinig kracht waardoor ze door de wind achteruit vliegen. Bij het begin van de oorlog had het Britse leger 272 vliegtuigen. In november 1918 waren het er 22 000. Deze waren krachtiger en betrouwbaarder dan men zich vier jaar eerder ooit hadden kunnen inbeelden. Zonder de uitvindingen van de benzine motor had de eerste Wereldoorlog er heel wat anders uitgezien. 

11 000 operaties

Er werd een grote vooruitgang gemaakt op het gebied van de geneeskunde/medische wetenschap. Veel werd gedaan om infecties en bacteriën te bestrijden.  De techniek van bloedtransfusie was een belangrijke vordering. Tijdens WO I waren er enorm veel hoofdwonden met verdwenen neuzen, verwoeste wangen, vreselijke brandwonden. Hierdoor specialiseerde verschillende artsen in gezichtschirurgie. Sir Harold Gillies verrichte op drie jaar tijd meer dan 11 000 operaties. Hij wordt de dokter van de plastische chirurgie genoemd.

Chemische wapens


Eén van de onmenselijke wapens die in WO 1 werden gebruikt was het gifgas. Dit gas werd op 22 april 1915 voor het eerst gebruikt in de buurt van Langemark. Dit gas werd opgemerkt door een verkenningsvliegtuig. Het was een geelgroene wolk die van de duitse frontlinie naar de Franse loopgraven dreef. Echter besefte die piloot niet dat hij getuige was van de eerste gifgasaanval.

Het gebruik van chloorgas was niet in strijd met de Haagse conventie omdat het gas uit cilinders kwam en niet uit projectielen. Ook wordt in het midden gehouden of de Fransen al niet in maart 1915 - dus voor de Duitsers - een val met traangasgranaten hadden uitgevoerd.
Gedurende de oorlog gebruikte men in totaal zesenveertig gassen, dertien rookgassen en negen verschillende soorten chemische brandbare stoffen. Volgens een ruwe schatting waren er anderhalf miljoen slachtoffers van gas. 93 % overleefde. Van die overlevenden had 10 % permanente letsels. Vele soldaten werden er blind van.


Elk verhaal heeft zo zijn positieve en negatieve kant. Enerzijds jammer dat de wetenschap toen zo snel ontwikkelde om mensen te moorden en een strijd te winnen. Maar anderzijds, goed dat wetenschap ontwikkelde want anders zouden we vandaag dag misschien niet in staat zijn om ziektes te genezen en mensen te helpen ... 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten