zaterdag 27 februari 2016

De dossinkazerne

Bronnen:
- https://www.kazernedossin.eu/NL/Museum-Memoriaal/Wegwijs/Geschiedenis
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Kazerne_Dossin


De dossinkazerne

Kazerne Dossin was een Belgische legerkazerne in Mechelen. Deze kazerne werd door de Duitsers, tijdens de W.O. II gebruikt als doorgangskamp om de Joden en de zigeuners te transporteren naar Auschwitz.  
De kazerne werd in 1756 gebouwd in opdracht van Keizerin Maria Theresia van Oostenrijk, om er Oostenrijkse soldaten onder te brengen. In 1781 bracht de Oostenrijkse keizer een bezoek aan de kazerne. Nadien werd die door de stad Mechelen aan de staat verkocht. In 1936 kreeg de kazerne de naam van de bevelhebber van dit regiment tijdens W.O. I: Luitenant Generaal Emile De Dossin De Saint Georges. Deze Luikenaar werd in België vereerd als oorlogsheld omwille van zijn daadkrachtige rol in de slag om de Ijzer. 

De functie van de kazerne tussen mei 1940 en juli 1942 blijft een raadsel, maar hierna kreeg het gebouw een zeer sinistere herbestemming. De kazerne werd uitgekozen als verzamelkamp (Sammellager) voor de Joden en zigeuners. De centrale ligging (precies tussen Antwerpen en Brussel, waar de meeste joden woonden), de spoorlijn naast de kazerne en de gesloten structuur maakten deze locatie tot het ideale deportatiecentrum.

Tussen juli 1942 en september 1944 werden er 25 482 joden en 352 zigeuners verzameld en weggevoerd richting Auschwitz - Birkenau en enkele kleinere kampen. Twee derde van de gedeporteerden werd onmiddellijk na de aankomst vergast. Bij de bevrijding van de kampen waren er nog maar 1395 in leven. Als herinnering aan deze gruwel, werd op 30 mei 1948 een gedenkplaat bevestigd aan de geven van de Dossinkazerne. 

Na De Tweede Wereldoorlog kwam de Dossienkazerne weer in handen van de Belgische staat. Het werd een interneringskamp van de Belgische repsessie (de vervolging en bestraffing van collaborateurs na W.O. I en W.O. II)Eind 1948 richtte het Belgische leger er een school voor de administratie van de krijgsmacht op. Na het vertrek van het Centrum voor Administratieve Dienst in 1975, raakte de Dossienkazerne in verval. De stad overwoog om de kazerne af te breken. Pas in de jaren 1980 nam de stad Mechelen de kazerne over van de staat.

Ik hoop deze kazerne als extramurale activiteit te kunnen gaan bezoeken. Ik ben er zelf nog nooit geweest (ook al wist ik al wel even van het bestaan van deze kazerne). Tijdens mijn bezoek hoop ik meer te weten te komen over de jodenvervolging in Belgie en W.O. II in het algemeen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten