woensdag 24 februari 2016

Wereld Oorlog II: Heinrich Himmler

Bronnen:
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Heinrich_Himmler
- http://www.isgeschiedenis.nl/personen/himmler-heinrich/
- http://www.knack.be/nieuws/boeken/heinrich-himmler-intiem-brieven-van-een-massamoordenaar/article-review-513721.html
- http://www.go2war2.nl/artikel/1863/Heinrich-Himmler---Hitlers-belangrijkste-handlanger.htm


Heinrich Himmler
Geboren: 7 oktober 1900

Overleden: 23 mei 1945

Vrouw: Marga

Partij: Nazi-Duitsland Deutsches Heer Vrijkorps
dienstjaren: 1925 - 1945 (tot aan zijn dood)

Rang: Reichsfürher - SS (Met andere woorden: de hoogste generaal in het leger)

Bijnaam: "Reichsheini"

Himmler was een belangrijke nazi en wordt gezien als een van de hoofdverantwoordelijken voor de holocaust en is daarmee een van de grote oorlogsmisdadigers uit de Tweede wereldoorlog. 

De familie Himmler was afkomstig uit Zwitserland. Hij werd als tweede kind van een welgesteld gezin geboren. Zijn vader was directeur van een gymnasium en voedde Heinrich zeer streng op. Hij is getrouwd geweest en had drie kinderen. Himmler had gedurende zijn jeugd een slechte gezondheid. Hij studeerde had omwille van zijn lichamelijke klachten. Hij behaalde het diploma aan het gymnasium van Landshut. Hij had vooral een grote belangstelling voor geschiedenis, oude talen en godsdienst. Tijdens de laatste weken op het gymnasium brak de Eerste Wereldoorlog uit. Hij droomde van een carrière als marineofficier. Vanwege zijn bijziendheid werd hij bij de keuring geweigerd. 

Himmler werd in het voorjaar van 1914 bij de landmacht toegelaten als officiersrekruut. Hij rondde zijn opleiding in 1918 af. Toen was de oorlog al voorbij. In juli 1923 kwam Himmler in contact met de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP) en werd na het aanhoren van een rede van Adolf Hitler meteen lid.

Adolf Hitler en Himmler konden het vanaf hun eerste ontmoeting in 1923 zeer goed met elkaar vinden. Beiden deelden ze het idee van een 'Arische ras' en streefde ze naar een verdrijving van 'onreine' elementen (joden, homo's, zigeuners...). Himmler constateerde bij Hitler het ontbreken van een daadkrachtig kader en kreeg zijn nieuwe rol als plaatsvervangend rijkspropagandaleider binnen de NSDAP. Er was voldoende ruimte om een visie te ontwikkelen die uiteindelijk de basis zou dienen voor de rassenpolitiek van Hitlers regering. 

Hiervoor werd hij geïnspireerd door de ideeen van generaal Karl Haushofer, Rudolf Hess en indirect van Adolf Hitler. Bij zijn aanstelling binnen de NSDAP opperde Himmler zijn idee van een militaire elite die onvoorwaardelijk trouw zou zijn aan de fürher en zijn groten. Hitler steunde hem hierin, Onder invloed van Himmler richtte Hitler samen met Julius Schreck en Hermann Göring in april 1925 de SS op. De SS was een elitiekorps binnen nazi-Duitsland. Daarbinnen werden zeer uiteenlopende taken uitgevoerd: ze deden dienst al inlichtingendienst, moordmachine en ze waren belast met de bewaking en de executies in de concentratiekampen. Himmler zorgde voor de kenmerkende cultus van tucht en trouw. 

Himmler realiseerde zich tegen de lente van 1945 dat het naziregime geen schijn van kans op overleving had, tenzij het met de Britten en Amerikanen vrede zou sluiten. Hij nam contact op met graaf Folke Bernadotte uit Zweden en startte de onderhandelingen over de Duitse overgave. Ook onderhandelde hij met leden van een Joodse organisatie over het vrijlaten van de Joodse gevangenen. 
Toen Adolf Hitler ontdekte dat Himmler de vredesonderhandelingen startte, was hij razend. Verbijsterd door zijn verraad nam hij dat zelfde jaar al z'n titels en bevoegdheden af. 
(Reichsführer-SS, Chef van de Duitse Politie, Rijkscommissaris van de Duitse natie, Rijksminister van Binnenlandse zaken, Opperbevelhebber van de Volkssturm en Opperbevelhebber van het Duits thuisleger) 

Himmler liep over naar de geallieerden met de boodschap dat de Duitsers zich zouden overgeven indien hij werd gespaard van alle vervolgingen. Eisenhower weigerde dit en Himmler werd opgepakt. Op 23 mei 1945 pleegde Himmler, in een Brits krijgsgevangenenkamp, zelfmoord. Dit deed hij door te bijten op een cyanidecapsule die hij in zijn kies verborgen had. 

Ik heb over Heinrich Himmler opgezocht omdat ik niet veel over weet. Ik vind het heel moeilijk te vatten dat mensen zo overtuigd kunnen zijn van hun eigen ideeën en ideologieën waardoor ze blind /doof worden voor de mening/gedachten van anderen. (Misschien ben ik snel te overtuigen van mijn eigen mening?) Dit zien we vandaag de dag ook terug in de ISS. Heinrich Himmler mag misschien wel de rechterhand van Hitler geweest zijn. Voor mij is hij een door en door laf persoon. Ik gruwel van zijn rol die hij heeft gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Vooral omdat hij niet verantwoordelijk wilde zijn voor zijn daden. Alsnog probeerde hij zijn eigen hachje te redden door verraad. Ik ben blij dat dat niet gelukt is maar jammer van het bestaan van zo'n zelfmoordpil. Ik begrijp natuurlijk wel dat op zo'n moment alles beter is dan een vervolging. Ik vind trouwens ook dat de gelijkenis (uiterlijk) met Hitler enorm groot is. Snorretje, brilletje, korte haren ... 
Wat ik mij wel afvraag is of al zijn ideeën wel ideeën waren die hij zelf wilde en verinnerlijkte of eerder om macht te kunnen bezitten? Is het verstand en het hart van de mens in staat om gruweldaden uit te voeren om aan een ideologie te voldoen? Zou het verstand en hart echt denken: 'jij mag hier niet zijn omdat jij niet voldoet aan mijn eisen, ontneem zijn leven'? (puur rationeel gedacht) Is er eigenlijk wel iets menselijk aan al die grote kopstukken vanuit Wereldoorlog II? In mijn ogen niet! 

Wil je meer lezen over Heinrich Himmler? Er zijn een aantal boeken over hem geschreven. Titels van deze boeken zijn terug te vinden op Google. 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten