zaterdag 27 februari 2016

Wat is oorlog?


Bronnen: 
- http://www.vandale.nl/opzoeken?pattern=oorlog&lang=nn#.VswoFPnhDIV
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Oorlog
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Eerste_Wereldoorlog
- http://www.mensenrechten.org/waarom-is-er-oorlog/#.VtFZO_nhDIU
- http://www.militair.net/Oorlogen/Oorlogskenmerken/


Wat is oorlog? 



Oorlog is voor mij iets dat zich afspeelt op wereldvlak. Oorlog is groter dan een ruzie tussen een aantal mensen. Het is een gewapende strijd tussen mensen, volkeren, landen, werelddelen ... waarbij er meer dan 1000 (onschuldige) slachtoffers vallen.  Er wordt oorlog gevoerd omwille van diverse redenen: politiek, godsdienst, grond, macht ... Naargelang de reden krijgt oorlog een 'naam' toegekend: burgeroorlog, Wereldoorlog, Koude oorlog ... Het tegenovergestelde van oorlog is dan weer vrede, waarbij er respect en waardering is voor elkaar. 



Oorlog is voor mij iets dat ik niet kan vatten omwille van de grote impact en grootschaligheid. Oorlog is 'een ver van mijn bed show'. Oorlog is helaas dagelijkse kost voor heel wat mensen! 



Betekenis volgens Van Dale: 



OOR-LOG (de; m; meervoud: oorlogen)


        1. Strijd tussen twee of meer volken: oorlog voeren; in oorlog zijn met; heilige oorlog omwille
            van het geloof gevoerd
        
        2. Onenigheid tussen twee personen of groepen van personen: het wordt oorlog tussen die twee.

Voila, hierboven staat oorlog kort en bondig neergeschreven! Gek, dat zoiets groot zo simpel omschreven kan worden. 

Op de vraag hoe oorlog ontstaat werd in de les het volgende gezegd: het antwoord op deze vraag is terug te vinden in de antropologie (een tak van de wetenschap die zich bezighoudt met de mens in al zijn aspecten). Na het nomadenleven in 8000 V.C. begon de neolithische revolutie. Mensen gingen zich vestigen en begonnen aan landbouw te doen. Voordien was de grond/de wereld van niemand en iemand. Mensen trokken rond om voedsel te vinden. Er werd geen ruzie gemaakt of gemoord voor een lap grond dat al dan niet van iemand zou zijn. Vandaag de dag, en net zoals vroeger, willen mensen steeds meer. Om dat te kunnen bereiken zetten groepen mensen alle middelen in om hun doel te bereiken. En zo ontstaat oorlog. Nogal simplistisch uitgelegd. 

Waarom voeren we oorlog?



We voeren oorlog omwille van verschillende belangen. Voornamelijk gaat het over macht, geld, geloof. Mensen willen laten tonen dat ze sterk zijn en gaan hiervoor niets uit de weg. Blijkbaar valt er veel geld te verdienen als het oorlog is. Dit geld valt enkel te verdienen binnen een kleine groep mensen. (Wat had je nu gedacht!?) Landen steken zich ten tijden van oorlog dieper in de schulden. Op die schulden dient men rente te betalen. De partijen die de renten over deze toegenomen staatsschulden opstrijken, verdienen enorm aan oorlog. Langs de andere kant heb je de partijen/bedrijven die enorm veel winst maken op het verkopen van oorlogsmaterialen. Bij conflicten is er een enorme omzet. Wereldvrede en samenwerking tussen alle partijen op de aarde is dodelijk voor elke wapenleverancier (gekke woordspeling).
Kort gezegd: hoe meer landen zich dieper in de schulden steken en hoe meer landen oorlogsmateriaal en diensten inkopen, hoe winstgevender het is voor de kleine groep mensen.


Wanneer ontstond er oorlog? 

De eerste grote Wereldoorlog vond plaats in 1914 en eindigde op 11 november 1918. Deze datum is onder andere gekend als Wapenstilstand. De aanleiding voor deze oorlog was een conflict tussen twee grootmachten. Ik ben er van overtuigd dat er in de prehistorie al kleine schermutselingen bestonden. De eerste oorlog kwam al voor in de oudheid. Denk maar aan de Trojaanse oorlog, de Perzische oorlogen ... Ook de middeleeuwen waren getekend door de oorlogen en kruistochten. Ik denk dat oorlog er altijd zal omdat er altijd ongelijkheid tussen mensen zullen zijn. Ook zullen oorlogen blijven escaleren. Wat vroeger met paard en kar werd gedaan zal vandaag de dag elektronisch gebeuren. Daarbij komen we bij de laatste vraag!

Wat is het verschil tussen de oorlog van vroeger en nu?

Oorlogen veranderen omdat de maatschappij en de technologieën veranderen. Vroeger trokken soldaten naar het slagveld. Vandaag de dag kunnen we bommen droppen van achter de computer. Waanzinnig hoe snel alles evolueert. Ik denk wel dat de burgerbevolking, de propaganda, communicatie en de bereidheid van de soldaat van groot belang blijft voor de effectieve oorlogsvoering. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten