woensdag 2 maart 2016

Last post

Last post

Mijn proces kwam traag op gang.  Bij het begin van het keuzevak zag ik de bomen door het bos niet meer. Ik dacht dat we gingen luisteren en kijken over de oorlog. Dat de pap in de mond gegeven werd. In het begin zag ik er ook enorm tegen op om dagelijks een post/blog te schrijven. Dat lukte dan ook niet altijd even goed. Ik vind het geweldig om te kunnen luisteren naar mensen die gefascineerd kunnen spreken over de oorlog. Er is zoveel dat ik niet weet over de oorlog, nog steeds maar door dit keuzevak te doen, heb ik mijn eigen kennis wel uitgebreid. Niet enkel op informatief vlak maar ook op didactisch vlak. Ik had voornamelijk voor dit keuze traject gekozen om inspirerende werkvormen op te doen. Ik vind wereldoriëntatie een moeilijk vak om te geven. Deze verwachting is grotendeels ingelost. Ik heb veel bijgeleerd hoe je het thema ‘oorlog’ kan aanpakken in de klas. Daar zit mijn grootste leerwinst.

Het schrijven van de blog is geen werkvorm dat voor mij is weggelegd. Ik ben expres niet gaan kijken op de blogs van de andere tot op de laatste dag. Ik vergelijk mij voortdurend en vind dat ik geen goede blogs schrijf. Ik weet van mijzelf ook dat ik niet sterk ben in schrijven. Die gave heb ik jammer genoeg niet maar ik heb mijn best wel gedaan. Het lezen van andere hun blog en daarbij opmerkingen maken, vond ik moeilijk. Zeker als het gaat over kritische bedenkingen. Ik denk dat dit komt omdat ik zelf weinig weet over de oorlog. Maar langs de andere kant, ik ben nog meer te weten gekomen.
De besprekingen tijdens de les vond ik super leuk. Er was voldoende ruimte om vragen te stellen en dingen met elkaar mee te delen. Ik ben in de groep één van de stillere personen geweest. Ik heb voornamelijk geluisterd naar de rest. Ik moet toegeven dat ik vaak versteld stond van hoeveel andere wel niet weten over de oorlog. Sommige hadden ook van die zotte weetjes die ik super leuk vond.
De vijf lessen, daar heb ik even voor gevloekt, maar vind ik zeker een goede “examen”-opdracht. We kregen voldoende didactische tips over hoe we oorlog kunnen aanpakken in de klas, per leeftijd. Vijf lessen zijn veel maar het voordeel was, vond ik, dat deze niet helemaal uitgewerkt moesten zijn. Ook de koffer met voorwerpen vind ik super. Tijdens mijn zoektocht naar voorwerpen, ben ik zoveel te weten gekomen. Zo’n voorwerpen helpen mij ook om dingen over de oorlog te onthouden. Naar volgende jaren mag deze werkvorm nog meer in de spotlight staan vind ik. Dit is ook hetgeen dat ik nog ga gebruiken tijdens mijn carrière als leerkracht!

Voor mezelf vond ik het moeilijk om keuzes te maken over welke onderwerpen ik iets wou schrijven. Helaas had ik de tijd en de mogelijkheid niet om mij volledig te richten op het keuzevak. Echter heb ik mijn best gedaan om zoveel mogelijk op te zoeken. Vaak vond ik de woorden niet om iets neer te schrijven. Ik maakte in mijn hoofd mooiere blogs dan ze in werkelijkheid zijn. Maar dat terzijde ben ik best fier op mezelf dat ik veel heb gelezen en bijgeleerd over oorlog.
  
Ik heb een beetje bij geleerd over de verschillende oorlogen. Aangezien ik niet veel weet over de oorlog heb ik mij voornamelijk gebaseerd op de basics. Ik ben daarom niet te veel in detail getreden. Ik heb bijgeleerd over Anne Frank. Ik wist bijvoorbeeld niet dat haar vader de oorlog had overleeft en nadien haar dagboek heeft uitgegeven. Ook wist ik niet dat Anne zelf nog naar een concentratiekamp is gebracht. Ik wist wel dat ze ziek was geworden. Ook heb ik meer geleerd over Heinrich Himmler. Van deze meneer had ik nog niet gehoord. 

Wat ik moeilijk vond was om mijn mening te geven over de dingen die ik schreef. Ik wist vaak niet hoe ik mij moest uitdrukken. Langs de ene kant wordt er over Himmler gezegd dat hij het brein achter de massamoord van de joden is. Ook was hij organisatorisch sterk. Maar langs de andere kant, de dingen die hij heeft gedaan, zijn niet goed te praten hoe organisatorisch en slim ook wel niet was. Ik vind het heel moeilijk om dingen over de oorlog te kunnen vatten.

De leukste blogs om te lezen vond ik die van ervaringen van grootouders. Het is persoonlijk en dat maakt het voor mij net interessant. Deze zijn bij mij ook het meest blijven hangen.
Ik heb nog veel te leren over de oorlog maar dit keuzevak is voor mij zeker een aanzet geweest. Ik heb bijgeleerd en ik ben zelfstandig aan de slag gegaan. Ook de lessen die we uitgewerkt hebben zijn bruikbaar. Het is lastig om beknopt neer te schrijven wat ik inhoudelijk geleerd heb. Mijn blog staat vol en daarnaast heb ik nog dingen geleerd. Dingen die ik niet genoteerd heb omdat ze zijn blijven hangen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten